Smidras

smidras


Smidras – daugiametis smidrinių (Asparagaceae) šeimos žolinis augalas. Užauga iki 150 cm aukščio. Daržovė pilna vitaminų.

Smidras yra labai maistinga daržovė, kurią galima valgyti virtą arba žalią. Dėl savo kietos tekstūros kepimas yra populiariausias paruošimo būdas. Tačiau taip pat gali patikti ir plonais griežinėliais pjaustytos arba marinuoti žali stiebai.

Smidras – Lietuvoje auginamas vietoj gėlės jau auginama kaip daržovė

Kaip galima vartoti Smidrą?

Žalia tika nuskinta,arba kepinta arba virta daržovę.

Skaniausi švieži smidrai, bet jau po keletos valandų jų skonis pasikeičia,norint pajusti tikra smidru skoni reikia auginti patiems tai tikrai nėra sudėtinga.

Daugiausiai užims laiko ju pasodinimas ir priežiūra pirmaisiais metais,vėliau smidrams reikia minimalios priežiūros ir jie augs toje pačioje vietoje kelis dešimtmečius.

Šparagus geriausia auginti puriose dirvose ,bet galima užauginti smelynuose pakeitus dirvą  į durpių komposto žemę, tinka Jūsų pačių pagamintas kompostas  .

Smidrai sodinami balandžio – gegužės mėnesiais – geriausiai sodinti profesionaliai užaugintus daigus.

Sumažinti dirvos rūgtingumui padės pelenai.

Šparagų šaknys sodinamos kas 5-10 cm. Galima ilgas šaknis patrumpinti.

Pirmais metais užauga ploni stiebeliai, svarbu juos išravėti ir neleisti pikžolėms jų užgošti.

Vaizdinės informacijos galite rasti Youtube internetiniame puslapyje ,kaip sodinti.

Kur galima isigyti šparagu daigų?

Prekeivius galima rasti skelbiu.lt portale ivedus žodį į paieška “smidrai” arba “šparagai” ,daržovių daigai yra atvežami iš Olandijos.

Norintieji augintis šias daržoves greitai jas išperka.